Δικαίωση, νίκη για τον ΣΥΔΑΠΤΤ

Δικαίωση, νίκη του ΣΥΔΑΠΤΤ!

Είναι αδιανόητο να ζητείται εργασία χωρίς αμοιβή

22.09.2024

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Υφυπουργός Εργασίας, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου, παραδέχθηκε ότι οι συμβάσεις της εταιρείας Mellon  περιέχουν παράνομους όρους, οι οποίοι πρέπει να απαλειφθούν!

Είναι μία δικαίωση και πολύ σημαντική νίκη για τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, ΣΥΔΑΠΤΤ!!

Οι συμβάσεις εργασίας, τις οποίες αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι μέσω της εταιρείας Mellon, στην Διεύθυνση Λειτουργιών (038) της Εθνικής Τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα δίνεται αμοιβή για υπερωρίες, υπερεργασία, εργασία σε Κυριακή, αργία ή νύχτα! Η ετοιμότητα προς εργασία αλλά και η απασχόληση σε μη συναφή(;) εργασία δεν αποζημιώνονται. Συνάδελφοι/ισσες, (με προϋπηρεσία 5, 10 17 ετών) και  με μισθούς της τάξης των 800 ευρώ, υπέγραψαν ότι θα δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.

Πραγματικά,  τέτοιοι όροι και συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν μάλλον σε χώρα της Αφρικής, του 1800 και όχι σε ευρωπαϊκή χώρα, (για να λύσουμε και την απορία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας). Εάν οι συμβάσεις εργασίας για εργαζόμενους που απασχολούνται μέσα σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, περιέχουν παράνομους όρους, τότε τι μας διαφοροποιεί από τον εργασιακό μεσαίωνα;

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι ούτε όταν ο Σύλλογος επικοινώνησε με την εταιρεία και την τράπεζα, (προφορικά και εγγράφως) καταδεικνύοντας τα σημεία που θα έπρεπε να απαλειφθούν, δεν εισακούστηκε. Οι συνάδελφοι/ισσες αναγκάστηκαν, θέλοντας και μη, να υπογράψουν την σύμβαση για να μην στοχοποιηθούν περισσότερο και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τόλμησαν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ωστόσο το Σωματείο δεν παρέδωσε τα όπλα, δεν σταμάτησε τον αγώνα, και στέλνοντας επιστολές προς κόμματα της Ελληνικής Βουλής, ζήτησε το αυτονόητο: να μην καταστρατηγούνται οι νόμοι, να μην υπερέχει το δίκαιο του ισχυροτέρου, να μην κερδίζει ο παραλογισμός!

Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στον αγώνα των συναδέλφων, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια. (https://seet-ete.gr/?p=1190 ) Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιοι όροι και συνθήκες εργασίας σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σε ένα χώρο όπου βρίσκονται σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις και με συνδικαλιστική παράδοση πάνω από 100 χρόνια. Ποιος μπορεί να μένει ήσυχος όταν οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν καθολική ισχύ, δεν καλύπτουν καν όλους τους υπαλλήλους της Τράπεζας, και όταν υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων;

Αναμένουμε την άμεση τροποποίηση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων μέσω της εταιρείας Mellon με την απαλοιφή όλων των παράνομων και καταχρηστικών όρων, όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός εργασίας. Με μισθούς κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, είναι αδιανόητο να ζητούν επιπλέον εργασία και μη συναφή εργασία, χωρίς αμοιβή!

Το Δ.Σ.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3342254 (12254), 6976 855566