Απάντηση της Υπουργού Εργασίας για το θέμα των συναδέλφων/ισσων από τις πρώην συνεταιριστικές

 01.03.2024

Συνάδελφοι/ισσες,

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενες ανακοινώσεις μας, ο Σύλλογος μας ζήτησε συναντήσεις με κόμματα της Ελληνικής Βουλής προκειμένου να τους εκθέσει το ζήτημα σχετικά με τους συναδέλφους/ισσες που προέρχονται από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες και δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον Κανονισμό Εργασίας. Έχουν ήδη κατατεθεί ερωτήσεις ή αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά.

Η Υπουργός Εργασίας, κα Μιχαηλίδου απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Γαβρήλος, και μας κοινοποίησε την επιστολή η οποία επισυνάπτεται. Στην επιστολή αναφέρεται -ορθώς- ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) δεσμεύουν τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου.

Το παραπάνω βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση εφόσον η Εθνική Τράπεζα είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επιπλέον  εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις με κλιμάκιο ανωτάτων στελεχών της.

Επιπλέον σκοπός των Κανονισμών Εργασίας είναι να εξασφαλίσουν όρους δικαίους, ομοιομορφίαν, ενιαίαν κατεύθυνσιν, δικαίαν πειθαρχικήν εξουσίαν και, επομένως ίσην μεταχείρισιν διά τους εργαζόμενους»  όπως αναγράφεται στην Εισηγητική Έκθεση του ν.δ/τος 3798/1957, στην οποία μας παραπέμπει η επιστολή της κας Υπουργού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στην αρχή της ίσης μεταχείρισης η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του εργατικού δικαίου και κατοχυρώνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα.

Στην επιστολή διευκρινίζεται επίσης ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν απαγορεύει στον εργοδότη να προσδιορίζει κατηγορίες προσωπικού στις οποίες αφορά μία ευνοϊκή ρύθμιση που αυτός εισάγει με κριτήρια που ο ίδιος επιλέγει.

Ωστόσο, όπως αναλύουμε και στην απάντηση του Συλλόγου μας προς την κα Υπουργό Εργασίας, οι εργαζόμενοι/ες από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες δεν αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων. «Η μοναδική κοινή τους ιδιότητα είναι η προϋπηρεσία τους ως τραπεζοϋπάλληλοι στις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες. Πέραν αυτής, δεν έχουν άλλο κοινό χαρακτηριστικό βάσει του οποίου να κατατάσσονται σε ξεχωριστή κατηγορία. Δεν ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, δεν είναι του ίδιου φύλου, δεν έχουν τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δεν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Πρόκειται επομένως περί μεμονωμένων εργαζόμενων διασκορπισμένων σε καταστήματα και διευθύνσεις της Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα και επαρχία. Απασχολούνται με απολύτως ταυτόσημα καθήκοντα και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες με τους υπάλληλους της Τράπεζας που υπάγονται στις ΣΣΕ και τον Κανονισμό Εργασίας

Δεν υπάρχει επομένως πρόσκομμα για την άμεση ένταξη των συναδέλφων/ισσων στον Κανονισμό Εργασίας και την κάλυψή τους από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αντίθετα αυτό επιτάσσουν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.

Με την απαντητική επιστολή του Συλλόγου μας, την οποία σας επισυνάπτουμε, ζητάμε την σύγκλιση συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας με την Εθνική Τράπεζα ώστε άμεσα να διευθετηθεί το θέμα αυτό.

Το ΔΣ