Παράνομοι και καταχρηστικοί όροι δεν έχουν θέση σε συμβάσεις συναδέλφων/ισσων μας

Συνάδελφοι/ισσες,

Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα μας έστειλε επιστολή με την οποία μας ενημέρωσε για τους απαράδεκτους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους που περιλαμβάνονται σε τροποποιητική σύμβαση εργασίας της εταιρείας Mellon Technologies. Ζητείται από τους συναδέλφους/ισσες να συναινέσουν στο να εργάζονται υπερωρίες, Κυριακές, αργίες, νύχτα ή και να είναι σε ετοιμότητα προς εργασία χωρίς αμοιβή!

Ο Σύλλογος μας απέστειλε επιστολή προς την Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Χατζηϊωάννου και τον Βοηθό Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Αρμελινιό, την οποία σας επισυνάπτουμε. Ζητάμε την παρέμβασή τους ώστε να απαλειφθούν άμεσα όροι που καταστρατηγούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Συγχρόνως θέτουμε το ερώτημα: Πού θα καταλήγουν τα χρήματα που η Τράπεζα θα καταβάλλει στην Mellon Technologies για τις επιπλέον εργατοώρες;;

Όλοι/ες μέσα στην Τράπεζα γνωρίζουμε ότι οι συνάδελφοι/ισσες εκτελούν όλες τις εργασίες της εκάστοτε Διεύθυνσης και εργάζονται με επιμέλεια, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Αξίζουν, τουλάχιστον, την αναγνώριση των προσπαθειών τους και την δίκαιη ανταμοιβή των κόπων τους. Θα πρέπει να καλύπτονται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις και να αμείβονται ως τραπεζοϋπάλληλοι.

Αντίθετα με την νέα σύμβαση επιχειρείται η δέσμευσή τους ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να απασχοληθούν και σε «μη συναφή εργασία», χωρίς να γνωρίζουν ποια μπορεί να είναι αυτή!

Επομένως το αφήγημα ότι απασχολούνται στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου έργου για το οποίο έχει συνταχθεί και υπογραφεί σύμβαση μεταξύ εταιρείας και τράπεζας αποδεικνύεται έωλο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για εικονική εργολαβία που υποκρύπτει δανεισμό εργαζομένων.

Συνάδελφοι/ισσες,

Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε πολλές κατηγορίες με διαφορετικές ταχύτητες πλήττει ευθέως τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αντί να έχουμε συλλογικές συμβάσεις με καθολική ισχύ, οι συνάδελφοι με ατομικές συμβάσεις (από τις πρώην συνεταιριστικές, πρώην υπότροφοι ΙΚΥ, από προγράμματα i-work, οι μη ενταγμένοι στον Κανονισμό ως τέκνα θανόντων συναδέλφων, οι εργαζόμενοι/ες με μπλοκάκι) και οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί δεν καλύπτονται από τις ΣΣΕ και έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους κάθε είδους αυθαιρεσία. Η κατάσταση αυτή διαβρώνει το κύρος των συμβάσεων και υπονομεύει την δική μας συλλογική διαπραγματευτική δύναμη. Τα τελευταία χρόνια μειώνεται διαρκώς το τακτικό προσωπικό (που καλύπτεται από τις ΣΣΕ) και αυξάνονται οι εργαζόμενοι εκτός ΣΣΕ.

Ζητάμε να απαλειφθούν άμεσα οι οι παράνομοι και καταχρηστικοί όροι της συγκεκριμένης σύμβασης αλλά και να επανεξεταστεί το καθεστώς με το οποίο εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες μας επί σειρά ετών.

Το Δ.Σ.

ασδφα