25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

H 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να αναδειχθεί ένα σοβαρό ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των δύο φύλων, αποτελεί δείγμα ντροπής για όλες τις κοινωνίες, και συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών και την γυναικοκτονία, ενώ όλο και συχνότερα εκδηλώνονται οι νέες διαδικτυακές μορφές της (body shaming, cyber flashing, doxing, flaming, κλπ).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Eurostat:

κατά μέσο όρο μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών

1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού

οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν πάνω από το 90 % των θυμάτων βιασμού, και πάνω από το 80% των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων

    Ιδίως η ενδοοικογενειακή βία, ακολούθησε την εξάπλωση της  πανδημίας του Covid-19, παγκοσμίως. Για πολλές γυναίκες και παιδιά ο κίνδυνος και η έκθεσή τους σε μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, καθώς παρέμειναν εγκλωβισμένες στο ίδιο σπίτι με τον καταπιεστή τους.

    Και αν το σπίτι δεν είναι ασφαλές για όλες τις γυναίκες, ο χώρος εργασίας μπορεί να αποδειχτεί εξίσου επικίνδυνος. Οι υποτιμητικές συμπεριφορές, η κάθε είδους παρενόχληση και η βία, μπορούν να μεταβάλλουν την επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας σε εφιάλτη. Πρακτικές εκφοβισμού και εκβιασμού προκειμένου να επιτευχθούν ανέφικτοι στόχοι, εξαντλητικά ωράρια και υποαμοιβόμενη εργασία είναι κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στους χώρους εργασίας, κυρίως προς τις πιο ευάλωτες εργασιακά ομάδες όπως είναι οι γυναίκες, στο πλαίσιο της διαστρέβλωσης της έννοιας του διευθυντικού δικαιώματος και της κατάργησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

    Απαιτείται ενημέρωση και συνεχής επαγρύπνηση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, όπως και αν αυτή εκδηλώνεται, είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία.

    Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 18:00

    συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Διαδηλώνουμε για να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε χώρο δουλειάς,

     για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτά τα θέματα,

    για να απαλλαγούμε από  την μάστιγα της βίας κατά των γυναικών.