Γενική Απεργία στις 6 Απριλίου. ΟΧΙ στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση, ΝΑΙ σε μια αξιοπρεπή ζωή

  4.4.2022

Συνάδελφοι, -ισσες,

Μέσα σε μια γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό στο 8%, η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ οδεύει προς υπογραφή με προβλεπόμενη «αύξηση» 5,5% σε βάθος τριετίας, δηλαδή με ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων μας. 

Ο πληθωρισμός είναι ένας έντεχνος τρόπος να παρουσιάζονται ως «αυξήσεις» οι ξεκάθαρες μειώσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ΄αυτού, καθώς είναι θέμα απλής αριθμητικής! Σε αυτή την κούρσα μειώσεων των εισοδημάτων μας και αύξησης των κερδών τους, οι εγχώριοι εργοδότες ακολουθούν μετά χαράς τις διεθνείς πρακτικές. Πολλές έωλες επεξηγήσεις και θεωρίες προβάλλονται για να δικαιολογηθεί η ακρίβεια και η φτωχοποίηση: ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει  ξεκινήσει εδώ και μήνες, πολύ πριν την έκρηξη του πολέμου, και διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί, χωρίς να έχει μειωθεί μέχρι σήμερα η παροχή του.

Στην νέα κλαδική σύμβαση, πέραν της συρρίκνωσης των εισοδημάτων μας, η προστασία των θέσεων εργασίας επαφίεται στην βούληση των τραπεζιτών για λήψη εύλογων μέτρων, ώστε να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους. Η ρήτρα προστασίας των τηλεργαζομένων με υποχρέωση των εργοδοτών για αυτόματη αποσύνδεση δεν έγινε δεκτή, ενώ αναφορικά με το Outsourcing, η πρόταση για απλή ενημέρωση της ΟΤΟΕ σε περίπτωση εξωτερίκευσης εργασιών/αποσχίσεις απορρίφθηκε.

Το κυνήγι του κέρδους καθοδηγεί τα βήματα των εργοδοτών και καταδικάζει την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Όταν για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, είναι η ώρα για τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας να δείξουν τον δρόμο του αγώνα και όχι της οπισθοχώρησης. Όταν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που έχει βασικό μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι επειδή ο κλάδος μας θα έχει κλαδική σύμβαση. Και μάλιστα μια τέτοια σύμβαση, η οποία δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, φέρνει εισοδηματικές μειώσεις, και το σπουδαιότερο δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ, το 75% της περικοπής λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία για τα μέλη του Συλλόγου μας.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 

συμμετέχουμε όλοι και όλες στην γενική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μαζί με όλους και όλες τους εργαζόμενους, –ες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνα!

Όλες, όλοι στην συγκέντρωση, Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00 π.μ.

Λέμε ΟΧΙ στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση, ΝΑΙ σε μια αξιοπρεπή ζωή

 Το Δ.Σ.