Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ

 29.03.2022 

Συνάδελφοι, -ισσες,

Στάσιμες παραμένουν, ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης καθώς στην χθεσινή 5η συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, η νέα πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των τραπεζιτών, όσον αφορά το μισθολογικό, ήταν βελτιωμένη κατά 0,75% (!) σε σχέση με την προηγούμενη. Τα υπόλοιπα θεσμικά θέματα δεν συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, αλλά παραπέμφθηκαν σε επόμενη συνάντηση, εφόσον υπάρξει μία συμφωνία στα οικονομικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι συνάδελφοι ενημερώνονται ότι θα μετακινηθούν στο data remediation, οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας  στο γραφείο ή το σπίτι εξακολουθούν, και οι μετακινήσεις τραπεζοϋπαλλήλων σε τρίτες εταιρείες είναι μία πραγματικότητα.

Ίδια, αν όχι και χειρότερη, είναι η εικόνα και στις άλλες τράπεζες: αποσχίσεις, κλεισίματα καταστημάτων, υποχρεωτικές μεταθέσεις σε όλη την χώρα.

Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον κλάδο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συντονισμό και αλληλέγγυα δράση όλων των εργαζόμενων του κλάδου. Τώρα φαίνεται γιατί είναι αναγκαιότητα η ΟΤΟΕ να εντάξει στους κόλπους της κάθε εργαζόμενο/η που εργάζεται στον κλάδο, ανεξάρτητα από την –ψευδεπίγραφη- σχέση εργασίας με την οποία απασχολείται. Τώρα είναι η ώρα για δυναμική παρουσία, για προτάσεις αγώνα που θα δείχνουν αποφασιστικότητα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των συναδέλφων/ισσων και να ενισχυθεί η συμμετοχή.

Μέχρι την Τετάρτη 6/4 που έχει ήδη προκηρυχθεί η γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει ο κλάδος να ανοίξει τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης. Με στάση αναμονής το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι προτάσεις του τύπου: «να κοπεί το ρεύμα για μία ώρα την ημέρα σε όλους», ως μέτρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος!!!

Το Δ.Σ.