Συζήτηση ερώτησης της Νέας Αριστεράς για την μη κάλυψη από ΣΣΕ, εργαζομένων της ΕΤΕ (video)

Την Τρίτη 21.05.2024 συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νάσου Ηλιόπουλου με θέμα: «Η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να μην καλύπτει εργαζόμενους της με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας αδρανεί».

Μπορείτε να δείτε εδώ

την συζήτηση στην Βουλή.

Ο υφυπουργός κ. Σπανάκης, ενώ απαριθμεί όλες τις διατάξεις νόμων και νομοθετικών διαταγμάτων  (ν. 1876/90, ν.δ. 3789/1957 ), σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες δεσμεύονται και θα πρέπει να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις (Επιχειρησιακή, Κλαδική, Κανονισμό Εργασίας) σε όλους τους εργαζόμενους, καταλήγει ότι, παρόλα αυτά, στην Εθνική Τράπεζα όλα είναι «σύννομα» (!)

Δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τον συλλογισμό του κ. υφυπουργού: Ενώ αναφέρεται – πάνω από μία φορά – στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, στην συνέχεια δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει γιατί το Υπουργείο ανέχεται μία Τράπεζα, η οποία έχει κέρδη ύψους 1,2 δισ. να μην εφαρμόζει στοιχειώδεις αρχές εργατικού δικαίου!

Δυστυχώς, με τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα:  – οι τράπεζες πληρώνουν λιγότερους φόρους από έναν εργαζόμενο σε αυτές – αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η θέση του Υπουργείου.

Δεν κρύβεται η πλήρης αδιαφορία για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι/ες είναι αναγκασμένοι/ες  να υπομένουν κατάφωρη αδικία εις βάρος τους, η κάλυψη τους από ΣΣΕ είναι κάτω από το 20%, (όταν ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι 80%), το χάσμα πλουσίων και φτωχών εξακολουθεί – και το 2023 – να αυξάνεται στην Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας, και δεν θα καλύψουν την φωνή μας οι φωνασκίες και οι υψηλοί τόνοι.

Το Δ.Σ.