Επιστολή προς Γενικη ΔΑΔ, για τη μη κάλυψη εργαζομένων από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις

Επιστολή προς Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού ΕΤΕ για την μη κάλυψη εργαζομένων στην Τράπεζα από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τον Κανονισμό Εργασίας

20.05.2024

Συναδέλφισσες/οι,

Ο Σύλλογός μας απέστειλε επιστολή προς την Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου, κας Χατζηιωάννου, αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα της μη κάλυψης εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τον Κανονισμό Εργασίας.

Στην επιστολή αναφερόμαστε στο γεγονός ότι συνάδελφοι/ισσες, εργάζονται σε διευθύνσεις και καταστήματα της Τράπεζας ως υπάλληλοί της, έχουν τα ίδια καθήκοντα, επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες, οφείλουν να εκπληρώσουν τους ίδιους στόχους αλλά δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ούτε έχουν τις ίδιες αμοιβές.

Επειδή έχουν προσληφθεί ως «ειδικοί» συνεργάτες, δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τον Κανονισμό Εργασίας  με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και να παραμένουν, ουσιαστικά, παγωμένοι για χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν αναφερόμαστε στην κατηγορία των ειδικών συμβούλων με απολαβές πολλαπλάσιες του τακτικού προσωπικού αλλά στους εργαζόμενους με τους οποίους μοιραζόμαστε καθημερινά ευθύνες, καθήκοντα και υποχρεώσεις χωρίς να υπάρχει συνεπής ανταμοιβή της προσπάθειας και του κόπου τους.

Το ζήτημα αφορά τους συναδέλφους/ισσες από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες, όσους/ες προσελήφθησαν είτε μέσω Ι.Κ.Υ. είτε μέσω προγραμμάτων θερινής απασχόλησης μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Δεν υπάρχει τίποτα το «ειδικό» που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό τους ως «ειδικοί» συνεργάτες, πολύ περισσότερο δε ως «εξωτερικοί» συνεργάτες. Η μόνη διαφορά από τους υπόλοιπους συναδέλφους-εργαζόμενους της Τράπεζας είναι ότι αυτοί/ές βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και  βιώνουν ένα καθεστώς διακρίσεων. Και εδώ δεν μπορεί καν να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση-δικαιολογία ότι είναι διαφορετικός ο εργοδότης τους – η οποία χρησιμοποιείται για τους συναδέλφους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς. 

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή, στην οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να απαλειφθεί το καθεστώς διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας. 

Το Δ.Σ.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3342254 (12254), 6976 855566