24ωρη απεργία 28 Φεβρουαρίου

24ωρη απεργία 28 Φεβρουαρίου

Άμεσα μέτρα και αυξήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ένταξη στις ΣΣΕ και τον Κανονισμό των εργαζόμενων από τις πρώην συνεταιριστικές

13.02.2024

Συνάδελφοι /-ισσες,

Η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα έχει ξεφύγει και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις ανέχειας τους πλέον ευάλωτους. Μένουμε μείνει άναυδοι μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού στα βασικά αγαθά στη χώρα μας που καταλήγει οι τιμές να είναι κατά πολύ ακριβότερες από ό,τι σε χώρες με πολύ υψηλότερους μισθούς!

Η ανησυχία εντείνεται όταν βλέπουμε την κατάσταση που βρίσκονται άλλα κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία. Μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, κυρίως  από την έλλειψη προσωπικού. Τις τελευταίες ημέρες το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία λόγω υποστελέχωσης.

Το άλλο μέγιστο αγαθό, αυτό της Παιδείας βρίσκεται υπό διωγμό. Η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης υποβαθμίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια, οδηγεί σε αφανισμό αυτά που βρίσκονται στην περιφέρεια ενώ η φοίτηση στα ιδιωτικά θα γίνεται με βάση εισαγωγής μερικές χιλιάδες … ευρώ(!). Τόσο η ανώτατη εκπαίδευση όσο και η επιστημονική έρευνα αφήνονται έρμαια στις διαθέσεις της αγοράς.

Στην Εθνική Τράπεζα, η Διοίκηση προχωρά το περίφημο «rebranding» αλλάζοντας ταμπέλες και χρώματα για να αλλάξει την εικόνα της αλλά παραμένει αδιάφορη για την ουσία. Ουσία για μας είναι: η ορθολογική οργάνωση της δουλειάς –χωρίς ανέφικτους στόχους, απαίτηση για υπερ-εργασία, κ.α. – , η πραγματική εξυπηρέτηση του κάθε πελάτη, η σωστή αναγνώριση και ανταμοιβή της προσπάθειας κάθε εργαζόμενου/ης και ο απόλυτος σεβασμός των εργατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα προς αυτά, εδώ και χρόνια  ακολουθείται πιστά η τακτική του διαχωρισμού του προσωπικού της τράπεζας σε πολλές κατηγορίες, υπονομεύοντας την συνοχή και τους κοινούς μας αγώνες.

Όμως η  απάντηση δεν μπορεί να είναι η απλή διαπίστωση των προβλημάτων και τα παράπονα. Στις 28 Φεβρουαρίου θα ενώσουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Στις 28 Φεβρουαρίου θα έχει περάσει ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει η πραγματική αναζήτηση ευθυνών. Ίσως δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί ούτε αυτό έκπληξη αφού οι ιθύνοντες φαίνεται ότι δεν θα διστάσουν να εμπλέξουν την χώρα ακόμα και σε πολεμικές συγκρούσεις εκτός συνόρων και δεν έχουν βρει να πουν ούτε μία λέξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας και αποτροπιασμού για την σφαγή αθώων παιδιών που συνεχίζεται ασταμάτητα, κάθε λεπτό, εδώ και 126 ημέρες.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας στην έκτακτη συνεδρίαση του της 8/2/2024 αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ανεξαρτήτως νομού.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου απεργούμε και ζητάμε:

  • Ζητάμε την τήρηση του ωραρίου εργασίας σε όλες τις Διευθύνσεις και τα Καταστήματα και για όλους τους υπαλλήλους.
  • Ζητάμε άμεσα μέτρα και παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς μας
  • Ζητάμε προσλήψεις προσωπικού
  • Ζητάμε την απάλειψη πολλών ταχυτήτων εργαζομένων και την ένταξη στις Συλλογικές Συμβάσεις και τον Κανονισμό όλου του προσωπικού.
  • Ζητάμε την υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για την ένταξη σε ΣΣΕ και Κανονισμό Εργασίας των εργαζόμενων από τις πρώην συνεταιριστικές.
  • Ζητάμε την άμεση εξέταση αιτημάτων μετακίνησης από εργαζόμενους που βρέθηκαν στην Διεύθυνση Data Remediation.
  • Ζητάμε την κατάργηση των εικονικών εργολαβιών και ένταξη των εργαζομένων στο τακτικό προσωπικό.

Το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου μας, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.,  θα καλύψει για τα μέλη του Συλλόγου μας, το 80% της περικοπής λόγω συμμετοχής στην 24ωρη απεργία.

Το ΔΣ