Επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ Να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τα επιτόκια των δανείων!

Συνάδελφοι/ -ισσες,

Με επιστολή μας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ κ. Π. Μυλωνά ζητάμε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Η συνεχής άνοδος των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγούν πολλά νοικοκυριά σε ασφυξία. Σε δυσχερή θέση έχουν βρεθεί και οι συνάδελφοί μας που έχουν δανειστεί ή ρυθμίσει τα δάνειά τους με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς η μηνιαία δόση του δανείου τους ανεβαίνει συνεχώς και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Οι αυξήσεις που προέβλεψαν οι Συλλογικές Συμβάσεις εξανεμίστηκαν, ήδη, από τις ανατιμήσεις και ο πραγματικός μισθός μας βαίνει μειούμενος. Δεν είναι «οικονομικά αναλφάβητοι» οι συνάδελφοι, είναι που ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους τινάζεται στον αέρα. Και η κατάσταση διαμορφώνεται πολύ χειρότερη για τους συναδέλφους που εργάζονται στην ΕΤΕ μέσω τρίτων εταιρειών, με ατομικές συμβάσεις ή με μπλοκάκι.

Την ίδια στιγμή, είναι οξύμωρο να διαβάζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε ενίσχυση της καθαρής της κερδοφορίας κατά 29% το 2022! Τα κέρδη των επιχειρήσεων ανεβαίνουν (ρεκόρ αυξήσεων καταγράφηκε για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης το  2022), καθώς με πρόφαση την άνοδο του πληθωρισμού οι εταιρείες αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των αγαθών/υπηρεσιών και κερδών, οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις μείωσης των επιτοκίων των δανείων και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να διατηρηθούν αυτά σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις. Εξάλλου, είναι παράλογο να διατηρούνται σταθερά (ή να αυξάνονται ελάχιστα) τα επιτόκια όταν η Τράπεζα δανείζεται (από τους καταθέτες) και να αυξάνονται όταν η Τράπεζα δανείζει (τους καταθέτες/δανειολήπτες).

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς μπροστά σε μία «επιδημία κερδών». Έχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε μια ζωή μια αξιοπρέπεια, να μην ανεχτούμε την φτωχοποίηση της κοινωνίας, να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστούν οι ανάγκες και οι ζωές μας!

Το Δ.Σ.

Υ.Γ. Επισυνάπτεται η επιστολή του ΣΕΕΤ προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Π. Μυλωνά

Από: Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας <seet@nbg.gr>
Στάλθηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 9:53 πμ
Προς: ΜΥΛΩΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ (Διευθύνων Σύμβουλος)
Κοιν.: ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (E40111) ; ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Θέμα: Επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, ΣΕΕΤ

Αρ. Πρωτ. 2023_29

Προς: Διευθύνοντα Σύμβουλο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Π. Μυλωνά.

31/3/2023

κ. Μυλωνά,

Η πληθωριστική έκρηξη που ξεκίνησε το 2021 και συνεχίζει – παρά τις αρχικά αντίθετες προβλέψεις – περιορίζει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων στην ΕΤΕ.  Οι αυξήσεις που έχουν προβλεφθεί στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εξανεμίστηκαν από τις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, και η αγοραστική δύναμη του μισθού μας μειώνεται διαρκώς.

Στα προαναφερόμενα, προστίθεται και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που οδηγεί πολλά νοικοκυριά σε ασφυξία. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι «οικονομικά αναλφάβητοι» που δεν ξέρουν να κάνουν σωστό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, αλλά ο πληθωρισμός οδηγεί σε φτωχοποίηση, ιδίως αν ένας εργαζόμενος πρέπει να στηρίζει με το εισόδημά του  έναν συγγενή που έμεινε άνεργος ή τα παιδιά του που στις μέρες μας απασχολούνται σε θέσεις εργασίας στα όρια του κατώτατου μισθού. Και η κατάσταση διαμορφώνεται κατά πολύ χειρότερη για τους συναδέλφους-εργαζόμενους στην Τράπεζα μέσω τρίτων εταιρειών ή μέσω άλλων επισφαλών συμβάσεων, οι οποίοι αμείβονται με 600 ευρώ.

Εκ παραλλήλου, έρευνες αναφέρουν ότι το 2022 οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας από το 2008. Η ΕΤΕ, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο,  να στηρίξει δηλαδή την κερδοφορία της πάνω στα ερείπια της κοινωνίας. Αντίθετα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα υπεύθυνης στάσης και κοινωνικής  εταιρικής ευθύνης, τιμώντας την ιστορία της και το ρόλο της.

Άλλωστε, δεν αντιλαμβανόμαστε πώς η αύξηση των επιτοκίων θα επιλύσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που ενοχοποιήθηκαν για την άνοδο του πληθωρισμού. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης: δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα περισσότερων εμπορευματοκιβωτίων ή να αυξήσουν το απόθεμα ημιαγωγών ή την προσφορά καυσίμων». Εκτιμούμε, ότι η αναποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής θα πρέπει να έχει, ήδη, προβληματίσει!

Είναι απολύτως απαραίτητο να εξαντληθεί, έστω και τώρα, κάθε περιθώριο για να ελαχιστοποιηθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων και να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ δε περισσότερο που είναι κατά αρκετές μονάδες βάσης υψηλότερα των επιτοκίων καταθέσεων.

Αναμένουμε να πάρετε άμεσα αποφάσεις αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, δίνοντας ένα τέλος στην αβεβαιότητα πολλών δανειοληπτών συναδέλφων μας, αλλά και πλήθος πελατών της Τράπεζας, που δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο. Θα πρέπει να  εμποδίσετε καταστάσεις που θα φέρουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε αδιέξοδο, αλλά και την Τράπεζα σε δεινή θέση με νέα «κόκκινα δάνεια».

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του ΣΕΕΤ

Η Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Γιώτα Λαζαροπούλου                                 Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου

Τηλ. Επικοινωνίας: Γιώτα Λαζαροπούλου 6976 855566, 210 3342254 (12254)