Επιστρέφει στη θέση εργασίας της η απολυμένη συνάδελφος!

Αθήνα, 2-12-22

Στην θέση εργασίας της, στο Κατάστημα, επιστρέφει η συνάδελφος που προσφάτως απολύθηκε από την Εθνική Τράπεζα, καθώς με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνεται η Τράπεζα να αποδέχεται τις υπηρεσίες της, στην θέση στην οποία εργαζόταν κατά τον χρόνο της καταγγελίας της σύμβασής της.

Όπως έχουμε ενημερώσει, σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, η συνάδελφος απολύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να συντρέχει σπουδαίος λόγος και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία. Επιπροσθέτως, πρόκειται για ένα στέλεχος με εξαιρετικές επιδόσεις και σημαντική προσφορά στην επιχείρηση. Η Τράπεζα επικαλείται λόγους «απρεπούς συμπεριφοράς» ως αιτία της καταγγελίας της σύμβασης. Ωστόσο, η  πρώτη δικαίωση στον αγώνα της συναδέλφου, έχει ήδη έρθει από την Επιθεώρηση Εργασίας Νάξου, η οποία διαπίστωσε ότι η εργαζόμενη ουδέποτε κλήθηκε σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΤΕ, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Κανονισμού Εργασίας μας. Επομένως, ακόμα και αν όντως υπήρξε απρεπής συμπεριφορά, θα έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως αναφέρονται στον Κανονισμό Εργασίας που έχει συνυπογράψει η Διοίκηση με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο και όλοι/-ες μας οφείλουμε να τηρούμε.

Η τελική απόφαση σχετικά με την καταχρηστικότητα ή/και παρανομία  της απόλυσης θα προκύψει όταν εκδικαστεί η αγωγή της συναδέλφου στο Πρωτοδικείο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι στην εν λόγω προσωρινή δικαστική απόφαση αναγνωρίζεται πως η απόλυση επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην ζωή της προσφεύγουσας και τις δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης. Και παρότι δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης, δίνει μια αισιόδοξη προοπτική.

Ο ΣΕΕΤ στηρίζει, με όλες του τις δυνάμεις, τον αγώνα της συναδέλφου και θα στηρίζει κάθε εργαζόμενο/-η που έρχεται αντιμέτωπος με αυθαίρετες συμπεριφορές και πρακτικές. Απαιτούμε να γίνονται σεβαστοί οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων και Κανονισμών, και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να τους διασφαλίσουμε για όλα τα μέλη του Συλλόγου μας.

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί κλίμα πλήρους επισφάλειας στον χώρο εργασίας μας. Και αυτό θα πρέπει να είναι ύψιστο καθήκον για κάθε Σύλλογο, αλλά και για κάθε εργαζόμενο/-η.

Το Δ.Σ.