Συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χρήστο Κατσώτη

19/9/2022 

Συνάδελφοι/ -ισσες, 

Την Πέμπτη 15/7/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χρήστο Κατσώτη, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουμε αιτηθεί από τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα της απόσχισης τμήματος της Διεύθυνσης Καρτών.

Στη διάρκεια της συνάντησης εκθέσαμε τον προβληματισμό, και την αντίθεσή μας, για την μεταφορά των εργασιών που αφορούν στην Αποδοχή και Εκκαθάριση Συναλλαγών Καρτών (Acquiring) σε νέα εταιρεία. Αν και η συγκεκριμένη μεταφορά αφορά μικρό αριθμό συναδέλφων, ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές ανάλογες κινήσεις. Μετά δε την λήξη ισχύος της τρέχουσας Κλαδικής και της τρέχουσας Επιχειρησιακής Σύμβασης, η ισχύς των επόμενων συμβάσεων Κλαδικής και Επιχειρησιακής δεν θα επεκτείνεται στο προσωπικό που θα μετακινηθεί. Αυτό σημαίνει αλλαγή της επαγγελματικής κατάστασης των συναδέλφων και μείωση των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, γεγονός που εμφανώς είναι ο στόχος των διοικήσεων των τραπεζών.

Επιπροσθέτως, ενημερώσαμε τον κ. Κατσώτη και για την πρόσφατη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε ως βλαπτική μεταβολή την μετακίνηση συναδέλφου στην Διεύθυνση-ψυγείο (Data Remediation), η οποία έχει γίνει με κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.  Επισημάναμε, τέλος, ότι ο Σύλλογός μας έχει αποδείξει ότι δεν «προσαρμόζεται», έχει δώσει δύσκολες μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών του, συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του εργατικού κινήματος και στέκεται αλληλέγγυο σε άλλα σωματεία.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Κατσώτης τόνισε ότι είναι αντίθετοι, και έχουν καταψηφίσει το  νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τις αποσχίσεις κλάδων. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διατηρούν τα δικαιώματα τους και να καλύπτονται από τις ΣΣΕ, ακόμα και μετά την απόσχιση. Η αλληλεγγύη των εργαζόμενων μπορεί να φέρει την ανατροπή όλων των σχεδίων απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και  να σφυρηλατήσει την ενότητα.