Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ

1/7/2022

Συνάδελφισσες/-οι,

Υπεγράφη η νέα  Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΣΥΕΤΕ και Τράπεζας, με ισχύ για τρία χρόνια. Είναι προφανές ότι η σύμβαση δεν προστατεύει από την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, άλλωστε ο πληθωρισμός για αυτό εφευρέθηκε: για να μειώνει τα εισοδήματα των εργαζόμενων χωρίς να εμφανίζεται ονομαστική μείωση.

Παρά τους πηχαίους τίτλους, για άλλη μία φορά και αυτή η σύμβαση δεν περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, αδυνατίζοντας με αυτόν τον τρόπο την διαπραγματευτική μας δύναμη, υπονομεύοντας αργά αλλά σταθερά την δυνατότητά μας να διεκδικούμε και να κερδίζουμε. Δεν περιλαμβάνει τους εκατοντάδες – ή μήπως χιλιάδες – εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών, τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οι προθέσεις των τραπεζιτών είναι ολοφάνερες: θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που καλύπτονται έστω και από αυτές τις ΣΣΕ (κλαδική, επιχειρησιακή, κανονισμό εργασίας) και να τους αντικαταστήσουν με εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, εργολαβικούς/ενοικιαζόμενους ή ακόμα χειρότερα με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα σε όλες τις τράπεζες, αλλού με πιο γρήγορους και αλλού με πιο αργούς ρυθμούς. Στο μεταξύ, απαξιώνεται η προσφορά των τραπεζοϋπαλλήλων με αποστράτευση και όσοι δεν πείθονται να φύγουν «εθελοντικά» μετακινούνται στη Διεύθυνση ψυγείο! Η απόσχιση κλάδου – τμήματος της Διεύθυνσης Καρτών – προετοιμάζεται ήδη, και θα  θέσει ακόμα μερικούς συναδέλφους εκτός Τράπεζας.

Για να αντισταθούμε σε όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα δυνατό μέτωπο που θα ενώνει όλους και όλες τους εργαζόμενους στην τράπεζα, δεν θα ανέχεται κατάφωρες αδικίες και θα μπορεί να σταθεί ανάχωμα και εμπόδιο στα σχέδια εξόντωσής μας. Δεν θα πλειοδοτήσουμε σε αιτήματα, γνωρίζουμε ότι η νίκη και η δικαίωσή μας θα έρθει με μετωπικούς και αλληλέγγυους αγώνες. 

Το Δ.Σ.