Προσφυγή στον ΟΜΕΔ – Ένταξη στις ΣΣΕ και τον Κανονισμό Εργασίας

01.07.2024

Συνάδελφοι/ισσες,

Το ΔΣ του Συλλόγου μας κατέθεσε αίτημα στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) με το οποίο ζητά την έναρξη διαδικασίας διαμεσολάβησης προκειμένου να αναζητηθεί λύση αναφορικά με την μη ένταξη στις ΣΣΕ και τον Κανονισμό Εργασίας συναδέλφων ειδικών συνεργατών και εργαζομένων με δελτίο παροχής.

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στα στελέχη που ξεφυτρώνουν σε διάφορες θέσεις ευθύνης/εποπτείας με παχυλούς μισθούς. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους/ισσες με τους οποίους μοιραζόμαστε καθημερινά τον τεράστιο όγκο δουλειάς, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις χωρίς όμως αυτοί/ες να καλύπτονται από τις διατάξεις των ΣΣΕ και του Κανονισμού Εργασίας.

Σε τρεις μήνες η Ελλάδα υποχρεούται να ενσωματώσει την οδηγία 2022/2041 της ΕΕ, βάσει της οποίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να ανεβάσει το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο 80% (!). Σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20%. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στην Εθνική Τράπεζα, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας,  υπάρχει σημαντική μερίδα εργαζομένων εκτός ΣΣΕ.

Η Τράπεζα επιλέγει να διαχωρίζει τους εργαζόμενους της σε κατηγορίες προκειμένου να απομειώσει την διαπραγματευτική μας δύναμη. Επιχειρεί με κάθε τρόπο να σπάσει την συνοχή απασχολώντας εργαζόμενους με διαφορετικούς όρους για να αποσαθρώσει την αποτελεσματικότητα των συλλογικών μας διεκδικήσεων.

Οι συνάδελφοι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί μέσα από το καθεστώς της εικονικής εργολαβίας εμφανίζονται δήθεν ως εργαζόμενοι άλλης επιχείρησης. Οι συνάδελφοι/ισσες από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες, όσοι/ες προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων ΙΚΥ, όσοι όσες προσλήφθηκαν μέσα από τα προγράμματα i-work, τα τέκνα θανόντων συναδέλφων και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής έχουν εργοδότη την Τράπεζα αλλά στερούνται όλων των δικαιωμάτων και παροχών που απορρέουν από τις συλλογικές μας συμβάσεις.

Για μας, το θέμα της ένταξης των συναδέλφων/ισσων είναι υψηλής προτεραιότητας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους/ισσες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να επικοινωνήσουν μαζί μας για να συνδιαμορφώσουμε και να ενισχύσουμε το ρεπερτόριο των επιχειρημάτων μας στην διαδικασία διαμεσολάβησης. 

Το Δ.Σ.