Ενημερωτική Συνάντηση με τη Διοίκηση για τον υπό τροποποίηση Κανονισμό Εργασίας

28.02.2023

Συνάδελφοι/-ισσες,

Την Πέμπτη 16.02.2023 πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ενημέρωσης των Συλλόγων πέραν του ΣΥΕΤΕ, συνάντηση με την ΓΔ Ανθρώπινου Δυναμικού κα Ε. Χατζηιωάννου και τον ΒΓΔ Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Γ. Αρμελινιό, για τον υπό τροποποίηση Κανονισμό  Εργασίας. Στην συνάντηση, όπου παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Νομικής Δ/νσης της ΕΤΕ κ. Χρ. Βλασσόπουλος, αναφέρθηκαν τα σημεία του Κανονισμού που η Διοίκηση συζητά με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο για την τροποποίησή τους.

Τα στελέχη της Διοίκησης ανέφεραν ότι θεωρούν τον υφιστάμενο Κανονισμό ξεπερασμένο και ότι ο στόχος είναι ο νέος Κανονισμός Εργασίας να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την Εθνική Τράπεζα, με ενιαίους κανόνες, γεγονός που θα αποβεί προς όφελος όλων.

Οι τροποποιήσεις, όπως ανέφεραν, θα αφορούν στα εξής:

Προσλήψεις: Η Τράπεζα έχει ανάγκες για προσλήψεις νέου προσωπικού, οι οποίες όμως δεν θα περιορίζονται σε προσλήψεις στον εισαγωγικό βαθμό.

Η θέση του ΣΕΕΤ είναι ότι ύστερα από αλλεπάλληλες εθελούσιες και την αποψίλωση του Δικτύου, είναι προφανές ότι υπάρχουν ανάγκες. Οι προσλήψεις, όμως, θα πρέπει να γίνουν με αδιάβλητες διαδικασίες και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους συναδέλφους/-ισσες που εργάζονται στην ΕΤΕ, μέσω τρίτων εταιρειών, επί σειρά ετών. Αναφορικά με τις προσλήψεις σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού, θα πρέπει να εξετάζεται και να αποδεικνύεται ο λόγος που οι θέσεις αυτές δεν δύνανται να καλυφθούν από το υπάρχον αξιόλογο και έμπειρο Προσωπικό της Τράπεζας και απαιτείται η πρόσληψη στελεχών από την αγορά.

Βαθμολόγιο – Κλιμάκια Ευθύνης: Το σύστημα βαθμολογίου και ανάθεσης θέσης ευθύνης χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και δεν βοηθάει στην γρήγορη εξέλιξη και κινητικότητα των εργαζόμενων μέσα στην Τράπεζα. Θα πρέπει να υπάρχει η ευχέρεια να ανατίθενται θέση ευθύνης σε υπαλλήλους που έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν, αλλά δεν έχουν τον βαθμό.

Απαντούμε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία από τις αναθέσεις θέσεων ευθύνης σε στελέχη χωρίς την απαραίτητη προϋπηρεσία και χωρίς την βαθμολογική ωρίμανση, δεν έχει δείξει να αποδίδει. Ούτε είναι δικαιολογία για την μη τήρηση του Κανονισμού η υποτιθέμενη πολυπλοκότητά του. Οι ενδεχομένως σύνθετοι, αλλά απολύτως σαφείς κανόνες δεν αποτελούν εμπόδιο, αντίθετα αντικατοπτρίζουν το πλέγμα σχέσεων σε μία μεγάλη επιχείρηση και διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Μισθολόγιο: Η Επιχειρησιακή Σύμβαση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επιδομάτων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα και την μετακίνηση/μετάθεση εργαζομένων μεταξύ των Μονάδων. Θα χρειαστεί να υπάρξει ένας εξορθολογισμός, ώστε να συρρικνωθεί ο αριθμός των επιδομάτων, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις αποδοχών.

Το συγκεκριμένο σημείο δεν αφορά στον Κανονισμό Εργασίας, αλλά προβλέψεις της Επιχειρησιακής ΣΣΕ και δεν είναι σκόπιμο να συμπεριληφθεί στην παρούσα διαπραγμάτευση, ενώ είναι σε ισχύ η τρέχουσα Επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Πειθαρχική διαδικασία: Θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο χρονοβόρα. Επίσης, θα πρέπει να συμβαδίζει με τα σύγχρονα πλαίσια για την παρενόχληση και τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας.

Θα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να δίνει την ευχέρεια στον εργαζόμενο που καλείται σε Πειθαρχικό Συμβούλιο να υπερασπίσει τον εαυτό του.

Συνάδελφοι/-ισσες,

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά και δεν είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα τροποποίησής τους. Υπάρχει αντίλογος και θα πρέπει να μας δοθεί,  σε κάποια από τι επόμενες συναντήσεις των Συλλόγων με τη Διοίκηση, η δυνατότητα να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων αποφάσεων.

Στην παρούσα συνάντηση τονίσαμε, ήδη, τη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους ο Κανονισμός Εργασίας, ειδικά μάλιστα για όσους προερχόμαστε από την Εθνοdata και έχουμε βιώσει την προηγούμενη εμπειρία να εργαζόμαστε σε μία επιχείρηση όπου το πλαίσιο μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης δεν ήταν καθορισμένο. Όταν οι όροι και οι κανόνες της βαθμολογικής εξέλιξης, της ανταμοιβής και της ανάθεσης καθηκόντων τίθενται κατά περίπτωση, και δεν εδράζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, είσαι σαφές ότι δεν εμπεδώνεται αίσθημα δικαιοσύνης και διαφάνειας και ενισχύονται οι ανισότητες και οι διακρίσεις. Τούτο έχει ως συνέπεια την αποθάρρυνση του Προσωπικού και τη δημιουργία ενός νοσηρού εργασιακού περιβάλλοντος που οδηγεί στη συνολική χαμηλή απόδοση.

Ο Κανονισμός αποτελεί το εσωτερικό δίκαιο της επιχείρησης, και η απαρέγκλιτη τήρηση του είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να αποφεύγεται η καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος. Σε έναν οργανισμό που δεν έχει περιφρουρηθεί η τήρηση του υπάρχοντος Κανονισμού, τι είναι εκείνο που θα εγγυηθεί την τήρηση ενός μελλοντικού; Tα μέχρι τώρα «δείγματα γραφής» από την Διοίκηση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις μελλοντικές προθέσεις και πρακτικές.

Για τον ΣΕΕΤ μεγάλη σημασία έχει η ένταξη όλου του Προσωπικού που εργάζεται για την Τράπεζα στον Κανονισμό Εργασίας. Αν η Διοίκηση αν θέλει να εξομαλυνθούν οι διακρίσεις  και να υπάρξει ισότητα, θα πρέπει να μεριμνήσει να μην υπάρχουν εργαζόμενοι που για την ίδια εργασία,  αμείβονται με τελείως διαφορετικό τρόπο, είτε με υποδιπλάσια αμοιβή είτε με πολλαπλάσια. Όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες με ατομική σύμβαση, με μπλοκάκι και μέσω συμβάσεων  εικονικής  εργολαβίας (ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί)  θα πρέπει να ενταχθούν στον Κανονισμό και να ισχύουν για όλους/-ες ενιαίοι όροι εργασίας.

Κατά την άποψή μας, η ένταξη στον Κανονισμό Εργασίας όλους του Προσωπικού που εργάζεται στην Τράπεζα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, καθώς και η ίση αμοιβή για την ίδια εργασία, είναι τα μοναδικά σημεία που αποτελούν λόγο έναρξης διαπραγμάτευσης για τροποποίηση/αλλαγή του υφισταμένου Κανονισμού Εργασίας. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς να εθελοτυφλούμε μπροστά στα πραγματικά προβλήματα και φυσικά με την εκπροσώπηση όλων των κατηγοριών εργαζομένων που απασχολούνται στην Τράπεζα.

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΤ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε εκτενέστερα για τον υπό τροποποίηση Κανονισμό Εργασίας, αλλά και να συζητήσουμε πάνω στα προσχέδια αλλαγών που η Διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι θα μας καταθέσει. Προς το παρόν σας ενημερώνουμε για τις γενικότερες προθέσεις της Διοίκησης, προκειμένου να σφυρηλατηθεί η ενότητα αλλά και να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Έχουμε δώσει αγώνες, όχι χωρίς κόστος, για εξασφαλίσουμε την τήρηση του Εργατικού Δικαίου, των ΣΣΕ και του Κανονισμού Εργασίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το Δ.Σ.