Συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γαβρήλο για τους συναδέλφους/ισσες από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες

29.01.2024

Συνάδελφοι /-ισσες,

Την Τρίτη 23/1/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχη εργασίας, κ. Γ. Γαβρήλο αναφορικά με το θέμα των συναδέλφων/ισσων που προέρχονται από τις συνεταιριστικές τράπεζες. Θέσαμε αναλυτικά το ζήτημα των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίοι προέρχονται από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες. Οι συνάδελφοι, αν και έχουν ενταχθεί στην τράπεζα εδώ και 7 ή 8 χρόνια, εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός κανονισμού εργασίας και εκτός συλλογικών συμβάσεων.

Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, για μία επιχείρηση του μεγέθους και του κύρους της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων για τους οποίους η Τράπεζα δεν εφαρμόζει ούτε τις κλαδικές ούτε τις επιχειρησιακές συμβάσεις, στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχει βάλει την υπογραφή της.

Οι συνάδελφοι δεν απολύθηκαν μεν όταν οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν οδηγηθεί προς εκκαθάριση, ωστόσο βρίσκονται έκτοτε σε ένα καθεστώς ομηρίας. Χάρη στην συμφωνία της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έμειναν άνεργοι, αντίθετα από ό,τι έγινε πριν λίγους μήνες με την εκκαθάριση της Olympus . Ωστόσο η εργασιακή τους σχέση εξαρτάται μόνο από μία ατομική σύμβαση που έχουν με την ΕΤΕ.

Έχουν όλα τα καθήκοντα/υποχρεώσεις/ευθύνες ενός υπαλλήλου της Εθνικής αλλά δεν έχουν τις αντίστοιχες αμοιβές, τα επιδόματα ή παροχές, όπως θα έπρεπε και δεν προσβλέπουν σε υπηρεσιακή εξέλιξη. Βιώνουν μία κατάσταση άγχους για το πώς θα βγάλουν τον μήνα και θα τα φέρουν με τα έξοδα που διαρκώς αυξάνονται και συγχρόνως θα πρέπει να μοχθούν για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων με μόνη επιβράβευση ένα χειροκρότημα – στην καλή περίπτωση.

Οι συζητήσεις για αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, είναι μόνο μία πρόφαση για να αναβάλλεται η συζήτηση και υπογραφή μίας Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης ένταξης των συναδέλφων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν για εργαζόμενους από άλλες τράπεζες οι οποίες επίσης είχαν οδηγηθεί στον εκκαθαριστή.

Από την πλευρά του κ. Γαβρήλου είχαμε την δέσμευση ότι θα τεθεί το θέμα στην Βουλή και στην Υπουργό Εργασίας. Θα πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τέτοιου είδους προβλήματα και να εξασφαλίσουμε ότι ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων θα είναι ο κανόνας. Η προσήλωση μας στην κοινή αυτή στόχευση μπορεί να θέσει όριο στις αυθαίρετες και αντεργατικές πρακτικές.

Το ΔΣ