9 Νοεμβρίου 2022, Γενική Απεργία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

Αθήνα, 31-10-22

 Συνάδελφοι/-ισσες,

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου απεργούμε, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα αντιδρούμε στο πληθωριστικό τσουνάμι που εξανεμίζει τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς μας. Η αξία του κατώτατου μισθού έχει μειωθεί περισσότερο και από την εποχή της σκληρής λιτότητας του 2012, και πλέον κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να κρατάει μικρό καλάθι για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα τον ερχόμενο χειμώνα.

Έχουμε εκτόξευση τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, οι οποίες ξεκίνησαν  πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την  τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ήδη από το καλοκαίρι του 2020. Ο πόλεμος είναι το αποτέλεσμα, και όχι η αιτία, του ασίγαστου ανταγωνισμού που προκαλεί συγκρούσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και επώδυνες συνέπειες για τους υπόλοιπους. Σαφώς, ο πόλεμος, όπως και όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, ανατροφοδοτεί με την σειρά του τις αιτίες που τον προκάλεσαν, αλλά αυτό δεν δε συνιστά επαρκή δικαιολογία για την αδιαφορία και την αδράνεια  στην λήψη αποφάσεων που θα αντιστρέψουν την πορεία προς την φτωχοποίηση.

Αδιαφορία που τη βιώνουμε καθημερινά ως τραπεζοϋπάλληλοι, βλέποντας την Τράπεζα να κλείνει συνεχώς Καταστήματα, υποτιμώντας τις ανάγκες εκείνου του τμήματος του συναλλασσόμενου κοινού που δεν έχει εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα και χρειάζεται την πρόσβαση σε τραπεζικό κατάστημα.

Αδιαφορία απέναντι και στους εργαζόμενους, από τους οποίους ζητείται να ανταποκριθούν στον υπερβολικά αυξημένο φόρτο εργασίας με στόχους άπιαστους, τους οποίους αν δεν καλύψουν κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Τράπεζας. Ακόμη, όμως, και αν οι στόχοι καλυφθούν, κανένας δεν εγγυείται ότι το κατάστημα δεν θα κλείσει, ότι κάποιο τμήμα μιας Μονάδας δεν θα αποσχιστεί, ότι κάποιοι δεν βρέθηκαν αναίτια στο Data Remediation! Εξάλλου, η πρόσφατη απόλυση συναδέλφισσας, χωρίς σπουδαίο λόγο, και χωρίς να τηρηθεί η πειθαρχική διαδικασία του Κανονισμού εργασίας είναι, ήδη, ένα πολύ ολισθηρό βήμα προς τα πίσω. Και ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους εργολαβικούς συναδέλφους μας, για τους οποίους η συνδικαλιστική δράση είναι απαγορευμένος καρπός και η μόνη τους επιλογή είναι να εργάζονται για έναν πενιχρό μισθό και χωρίς αναγνώριση.

Όπως πάντα θα ενεργοποιηθεί το απεργιακό μας ταμείο για την κάλυψη του 80% από το ποσό παρακράτησης λόγω της απεργίας.

Για όλα αυτά και για να αποφύγουμε και πολλά ακόμη, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου δεν ανοίγουμε υπολογιστές, δεν ακουμπάμε πληκτρολόγια, δεν αγγίζουμε ποντίκια! Όλες οι Μονάδες και τα Καταστήματα της Τράπεζας πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να κατέβουμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.

Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία όλων μας και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, από το κύμα ακρίβειας.

Ζητάμε να σταματήσουν το κλείσιμο των τραπεζικών Καταστημάτων, οι αποσχίσεις, οι εργασιακοί εκβιασμοί.

Διεκδικούμε, παλεύουμε, απεργούμε για ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Όλοι/ –ες στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου 2022

Όλοι/ –ες στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Το Δ.Σ.