Όχι στο συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας

Αθήνα, 17/10/22

Η ιστορία είναι παλιά, αλλά ατέρμονη ως φαίνεται… Με το πρόσχημα της τεχνολογικής μετάβασης και του μετασχηματισμού έχουν κλείσει εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα και δυστυχώς συνεχίζουν να κλείνουν και άλλα, σα να μην πρέπει να υπάρξει «αύριο» για τις τραπεζικές συναλλαγές με φυσική παρουσία!

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά μέσα για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με τις Τράπεζες, δεν καθαγιάζει σε καμία περίπτωση τα σχέδια των τραπεζιτών,  συμπεριλαμβανομένης και της Διοίκησης της ΕΤΕ, για το συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα, αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς τραπεζικό κατάστημα. Υπάρχουν πολλές ακόμα συναλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν μέσω του καταστήματος, αλλά και η άμεση επαφή του συναλλασσόμενου πολίτη/επιχειρηματία, με τον αρμόδιο τραπεζοϋπάλληλο, παραμένει αναντικατάστατη. Επίσης, όσο μεγάλη είναι η ευκολία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξίσου μεγάλος είναι και ο κίνδυνος εξαπάτησης του συναλλασσόμενου κοινού όταν η διαδικασία γίνεται διαδικτυακά. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες να προστατεύεται από τους υπαρκτούς κινδύνους του διαδικτύου έχοντας άμεση πρόσβαση στην Τράπεζα που έκανε τις συναλλαγές του.

Εν προκειμένω, η στρατηγική συρρίκνωσης του Δικτύου και μείωσης του λειτουργικού κόστους της Διοίκησης της ΕΤΕ μόνο ως απόλυτη αδιαφορία απέναντι στους πελάτες της – ιδίως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες  και στους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία συνταξιούχους – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.  Είναι όμως και αυτοί  φορολογούμενοι πολίτες που από το υστέρημά τους πλήρωσαν και πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών.

Είμαστε σταθερά αντίθετοι στην συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, όπως και της Τράπεζας συνολικά, καθώς επιφέρει, μεταξύ πολλών άλλων δεινών, και τη μείωση των θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί να συνεχιστούν το κλείσιμο των καταστημάτων, οι αποσχίσεις και οι εξωτερικές αναθέσεις, με παράλληλη άσκηση αφόρητης πίεσης στους συναδέλφους για να αποχωρήσουν με «εθελούσια» έξοδο. Τη στιγμή, μάλιστα,  που όσοι μείνουν έχουν να αντιμετωπίσουν εντατικούς ρυθμούς εργασίας και βαρύ εργασιακό φόρτο που θα οδηγήσει σε λάθη σημαντικά για την εικόνα και την πορεία της Τράπεζας.

Απαιτούμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να αναστείλει το επικείμενο κλείσιμο καταστημάτων, και να επανεξετάσει τα σχέδια μετασχηματισμού της, υπολογίζοντας τους εργαζομένους της και δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον των κοινωνικού συνόλου από το οποίο εξαρτάται τελικά και η ίδια.

Το Δ.Σ.