Συμπαράσταση στους συναδέλφους εργαζόμενους στην Επιχείρηση «Γευσήνους ΑΒΕΕ»

03.05.2022

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΣΕΕΤ), εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας «Γευσήνους» που διανύουν τα πρώτα τους βήματα στην ίδρυση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Οι συνάδελφοι/-ισσες, είναι αυτοί που μας σερβίρουν από τον πρωϊνό καφέ μέχρι κολατσιό και μεσημεριανό, ακούραστοι, με ατελείωτες ώρες ορθοστασίας προκειμένου να μας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις αποδοχές τους και τις συνθήκες εργασίας τους. Αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλοί λίγοι δικαιούνται το επίδομα τριετιών. Στην διάρκεια της πανδημίας εντάχθηκαν στα προγράμματα συνεργασίας και αναστολής (με αμοιβές της τάξης των  300 ευρώ/μήνα), θέτοντας πολλούς από αυτούς ίσως ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όταν οι συνάδελφοι της «Γευσήνους» αποφάσισαν, μετά από αρκετά χρόνια, να ιδρύσουν σωματείο, η εργοδότρια εταιρεία τους έδειξε να θορυβείται, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει τον κάθε εργαζόμενο ατομικά, αλλά θα πρέπει να διαβουλεύεται με το συλλογικό τους όργανο. Έτσι, δημιούργησε το δικό της «σωματείο» με μέλη τα διευθυντικά της στελέχη και με πίεση προς τους εργαζόμενους να εγγραφούν σε αυτό!

Επιπλέον, κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει το σωματείο των εργαζομένων, προχωρώντας σε μεταθέσεις του Γραμματέα και του Ταμία από τα πόστα τους. Μάλιστα, από σήμερα μετατίθεται και ο Πρόεδρος  του Σωματείου από το πόστο του στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα, σε πόστο στον Πειραιά, σε απόσταση τουλάχιστον  30 χιλιόμετρα από την κατοικία του, χωρίς οδοιπορικά.  Ο συνάδελφος εργάζεται πάνω από 10 χρόνια στο κυλικείο του Γέρακα,  χωρίς ποτέ να υπάρξει κανένα παράπονο.  Αντιθέτως, και τα δύο κυλικεία που λειτουργούν μέσα στο κτίριο εξυπηρετούσαν πάντα με τον καλύτερο τρόπο τους περίπου 1.000 εργαζόμενους στο κτίριο (προ κορωνοϊού). Στην διάρκεια της πανδημίας, και ο ίδιος ως προϊστάμενος, αλλά και όλη η ομάδα βρίσκονταν στις θέσεις τους για να λειτουργήσει το κυλικείο χωρίς διακοπή, αψηφώντας τον κίνδυνο για την υγεία τους και χωρίς να έχουν την δυνατότητα τηλεργασίας. Η αμοιβή τους για αυτή τους την προσπάθεια ήταν τα ψίχουλα του προγράμματος συνεργασίας και της αναστολής.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συνδικαλιστικές διώξεις σε ένα χώρο δουλειάς που έχει παράδοση στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση άνω των 100 χρόνων.

Απαιτούμε η εταιρεία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για την παράλογη μετάθεση του προέδρου του σωματείου, να σταματήσει τις συνδικαλιστικές διώξεις και να σεβαστεί το δικαίωμα των εργαζομένων της σε συλλογική αντιπροσώπευση.

Απαιτούμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να παρέμβει άμεσα και  μην επιτρέψει στον εργολάβο της τη μετάθεση εργαζόμενου της «Γευσήνους» από πόστο του μέσα στην Τράπεζα, για συνδικαλιστικούς λόγους.

Συμπαραστεκόμαστε, με κάθε τρόπο και μέσο, στον αγώνα στον αγώνα όλων των συναδέλφων που εργάζονται στους χώρους της Τράπεζας, γιατί η αλληλεγγύη ήταν και παραμένει όπλο.

 Το Δ.Σ.  

 Τηλ. Επικοινωνίας: 210 334 2254 (12254), 6976 85 55 66