Για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

21.03.2022 

Συναδέλφισσες, -οι,

Στην πιο κρίσιμη περίοδο για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, μετά από τρεις άκαρπες συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, και με τη μετενέργεια της υπάρχουσας να λήγει στις 31/3/22, το ενδιαφέρον όλων μας είναι στραμμένο στην αυριανή συνάντηση της ΟΤΟΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΤΟΕ συγκάλεσε, έκτακτα, την περασμένη Πέμπτη 17/3/22, τα ΔΣ όλων των Συλλόγων στις Τράπεζες, και ενημερωθήκαμε για την πορεία της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Σύμβασης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ, κατά την τρίτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, η πρόταση των τραπεζιτών αναφορικά με το μισθολογικό ήταν «αύξηση» 3% σε βάθος τριετίας. Όμως με τον πληθωρισμό να έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 7,2%, μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι η πρόταση των τραπεζιτών είναι (3%-7,2%  =-5,2%) πρόταση μείωσης 5,2%! Επίσης, και αυτό είναι και το σημαντικότερο, δεν υπήρξε σύγκλιση στο δεύτερο βασικό ζήτημα, αυτό της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα)  έχουν ανακοινώσει εκατομμύρια κέρδη για το 2021. Απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια – κάνοντας χρήση εγγυήσεων του κράτους – ενισχύουν την κερδοφορία τους χωρίς να δίνουν σημάδια πραγματικής στήριξης της οικονομίας, και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους/–ες.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Εδώ και χρόνια οι τραπεζίτες ακόμα και όταν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις προσπαθούν με κάθε μέσο να μειώσουν, να περικόψουν τον αριθμό των εργαζομένων που αυτές καλύπτουν, είτε με ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς, είτε με εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις ή/και  ψευδο-αυτοπασχολούμενους. Το τακτικό προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί δραματικά, είναι στις 30.000  από τις 60.000 πριν περίπου 10 χρόνια.

Σήμερα, σχεδόν 10 ημέρες πριν την εκπνοή της μετενέργειας, είναι απαραίτητο να επιδείξουμε ενότητα και αποφασιστικότητα. Ακούστηκε πολλές φορές στην ενημέρωση της ΟΤΟΕ ότι πρέπει να είμαστε πλέον σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση  για 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που κατατέθηκε  από την ΕΑΚ τραπεζοϋπαλλήλων.

Έχουμε ήδη επιδείξει θετική διάθεση ως εργαζόμενοι/–ες με την καθημερινή εργασία μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε και αγωνιστικότητα για διεκδίκηση.  Τώρα είναι ώρα να ενισχύσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο με κάλυψη όλων των κατηγοριών εργαζομένων (εργολαβικοί/ενοικιαζόμενοι, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια) στις τράπεζες από την ΟΤΟΕ. Τώρα είναι ώρα να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τις κινητοποιήσεις άλλων συνδικάτων.

Έχει, ήδη, προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας από το ΕΚΑ για τις 29 Μάρτη ενάντια στο φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.  Ο Σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει πάρει απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 28/3 έως και τις 20/4. Επίσης, στις 6 Απρίλη έχει προκηρυχθεί γενική απεργία.

Ο Σύλλογός μας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την υπογραφή μιας νέας, αξιοπρεπούς, κλαδικής σύμβασης, γνωρίζοντας ότι η νίκη θα έρθει με αλληλεγγύη, συντονισμό και μαχητικότητα.

Το Δ.Σ.

Η τοποθέτηση του Συλλόγου μας, εδώ: