Data Remediation: Μια νέα Διεύθυνση, με νέα ήθη…

Data Remediation: Μια νέα Διεύθυνση, … με νέα ήθη…

Συνάντηση με τους κ.κ. Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές

Ανθρωπίνου Δυναμικού και Λειτουργιών

17.02.2022 

Συνάδελφοι, -ισσες,

Το πολυσυζητημένο Data Remediation Project, το οποίο από 14.12.21 αποτελεί αντικείμενο μιας ξεχωριστής Μονάδας της Τράπεζας, της Διεύθυνσης Επικαιροποίησης και Ενημέρωσης Δεδομένων (900), φαίνεται πώς ήρθε για να εισάγει νέα ήθη και να αλλάξει την εταιρική κουλτούρα της Τράπεζας!

Ο Σύλλογός μας, έχοντας σε άμεση προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και ανησυχώντας για τον τρόπο που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει η νεοσύστατη Διεύθυνση (900), ζήτησε αμέσως μετά τη σύστασή της συνάντηση με τον ΒΓΔ Ανθρωπίνου Δυναμικού, κ. Γ. Αρμελινιό και επεσήμανε τις μεταβολές (σε οργανικότητες, επιδόματα, εξέλιξη, κλπ.) που θα ήταν βλαπτικές αν συνέβαιναν. Είχαμε ζητήσει συνάντηση και με τον εποπτεύοντα τη Δ/νση (900) ΒΓΔ Λειτουργιών, κ. Ν. Δίβαρη, η οποία υλοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από τότε που τη ζητήσαμε και ενώ είχαν διαμορφωθεί, ήδη, οι δομές και η λειτουργία της νέας Δ/νσης.

Στην τηλεσυνάντηση που έγινε την Τετάρτη 9.2.2022, μεταξύ μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας και του κ. Δίβαρη, παρουσία του κ. Γ. Αρμελινιού, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν στη νεοσυσταθείσα Δ/νση (900) και να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για το μέλλον της, και τις ενστάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της.

Καταρχάς, αναζητήσαμε, για μια ακόμη φορά, απαντήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ξεχωριστής Δ/νσης: ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός σύστασής της, βάσει ποιών κριτηρίων στελεχώθηκε; Εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι έχει συγκεντρωθεί εκεί ένα σύνολο εργαζομένων με διαφορετικές διαδρομές μέσα στην Τράπεζα, διαφορετικά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και χρόνια προϋπηρεσίας. Συνυπάρχουν υπάλληλοι χωρίς προηγούμενη θέση ευθύνης μαζί με στελέχη που έχουν επί σειρά ετών υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις ευθύνης και έχουν διαχρονικά κριθεί ως ικανά και αποτελεσματικά για την ανάληψη ανωτέρων καθηκόντων. Τα δε αντικείμενα εργασίας στις Διευθύνσεις από τις οποίες προέρχονται είναι παντελώς ανόμοια, όπως για παράδειγμα: φύλαξη κτιρίων, ανάλυση δεδομένων, κ.ο.κ. Ωστόσο, τους έχουν ανατεθεί πλέον τα ίδια καθήκοντα, από τα οποία προκύπτουν ισοδύναμες απαιτήσεις.

Για τα παραπάνω, η απάντηση των κ.κ. Δίβαρη και Αρμελινιού είναι πως η επιλογή των υπαλλήλων που μετακινούνται στο Data Remediation  (D.R.) είναι στην αρμοδιότητα και ευθύνη του κάθε επιχειρηματικού χώρου. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές του κ. Δίβαρη, ήταν εκείνοι που είχαν «χαμηλό performance».   

Επισημάναμε ότι, έχει δημιουργηθεί μία οριζόντια οργανωτική δομή στη νεοσυσταθείσα Δ/νση, με μόνο δύο Υποδιευθύνσεις, στην μία εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί περίπου 120 εργαζόμενοι υπό την επίβλεψη ενός μόνο Υποδιευθυντή. Μια τέτοια δομή αφενός διαφέρει από την οργανωτική δομή των υπολοίπων Διευθύνσεων της Τράπεζας και αφετέρου το σχήμα καθίσταται δυσλειτουργικό. Στο μεταξύ, έχουν χαθεί οργανικότητες και έχουν υποβιβαστεί αντίστοιχα στελέχη που εντάχθηκαν στο D.R.

Σύμφωνα με τον κ. Δίβαρη, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα είναι πλήρως λειτουργικό και εξυπηρετεί τους σκοπούς της συγκεκριμένης Διεύθυνσης. Επειδή η δουλειά δεν είναι σύνθετη, μπορούν οι 120 εργαζόμενοι να παρακολουθούνται εύκολα από έναν Υποδιευθυντή! Ανακύπτει, ωστόσο, το ερώτημα, εφόσον η δουλειά είναι τόσο απλή, για ποιόν λόγο μετακινήθηκαν σε αυτή την Διεύθυνση στελέχη με εμπειρία, πτυχία,  μεταπτυχιακούς τίτλους; Και γιατί χρησιμοποιούνται στελέχη άλλης Δ/νσης να εποπτεύουν εργασίες και ιεραρχικά ανώτερούς τους στην εν λόγω Δ/νση; Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην μέχρι τώρα επιχειρηματική πρακτική της Τράπεζας που η ανάθεση καθηκόντων ήταν ανάλογη  με τον βαθμό και την θέση ευθύνης κάθε συναδέλφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας της Τράπεζας.

Εξάλλου, έχουν συγκροτηθεί άτυπες Ομάδες, οι οποίες δεν διεκπεραιώνουν μόνο  εργασίες μικρής διάρκειας, αλλά συνδράμουν και σε μακράς διάρκειας εργασίες άλλων Δ/νσεων της ΕΤΕ, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες. Συγκροτούνται από διαφόρων επιπέδων στελέχη/υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν την ίδια ακριβώς εργασία και να αποδώσουν αποτελέσματα σε μια άλλη Δ/νση, η οποία θα επιβλέπει την ορθή διεκπεραίωση και τον ρυθμό ολοκλήρωσης του έργου. Γιατί, άραγε, δεν γίνονται απευθείας μετακινήσεις σε αυτές τις Δ/νσεις και συνάδελφοι που μέχρι πρότινος είχαν θέσεις και κλιμάκια μετατρέπονται σε περιφερόμενους εργαζομένους;

Μεταξύ άλλων, αυτός ο τρόπος «οργάνωσης» θα δημιουργήσει κενά και προβλήματα στην αξιολόγηση των εργαζόμενων που παίρνουν μέρος σε αυτές τις Ομάδες, καθώς ο Προϊστάμενος της Δ/νσής τους είναι διαφορετικός από εκείνον που θα επιβλέπει την πορεία του έργου και επομένως θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την προσφορά κάθε υφισταμένου του.

Γίνεται αντιληπτό πως αυτά αντιβαίνουν στην οριζόμενη από τον Κανονισμό Εργασίας ιεραρχική δομή και  οδηγούν σε αποδιοργάνωση, σύγχυση αρμοδιοτήτων και έλλειψη λογοδοσίας. Επιπροσθέτως, προσκρούουν στις όποιες προσδοκίες των εργαζομένων για υπηρεσιακή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την απώλεια των οργανικών κλιμακίων και το ερμητικά κλειστό οργανόγραμμα.   

Επισημάναμε, επίσης, ότι η πλειονότητα των συναδέλφων στη Δ/νση 900 είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί σε ότι τους έχει ανατεθεί, παρότι θεωρούν ότι η μετακίνησή τους στην εν λόγω Δ/νση δεν έγινε για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών και για την ορθολογικότερη οργάνωση της εργασίας, αλλά είχε μάλλον τιμωρητικό χαρακτήρα, βλάπτοντάς τους υπηρεσιακά και απαξιώνοντας την μέχρι τώρα προσφορά τους. Ιδίως, όταν στις Μονάδες της Διοίκησης ή στα Κατ/τα  από τα οποία απομακρύνθηκαν ο φόρτος εργασίας ήταν και είναι αυξημένος, και μετά την απομάκρυνσή τους είδαν τις θέσεις τους να καλύπτονται από άλλους.

Δεν πρόκειται για απαξίωση μόνο ενός εκάστου συναδέλφου, αλλά όλου του θεσμικού οικοδομήματος της Εθνικής Τράπεζας και των σχέσεων ιεραρχίας και ανάληψης ευθύνης από τους υπαλλήλους της. Ποιός ο λόγος να γίνονται Συμβούλια Προαγωγών και Τοποθετήσεων, εάν οι βαθμοί και οι θέσεις ευθύνης δεν έχουν σημασία για την οργάνωση της δουλειάς; Και πως ένας εργαζόμενος με συγκεκριμένη εξειδίκευση και αρμοδιότητες, τις οποίες ασκούσε επί σειρά ετών, και για τις οποίες είχε αξιολογηθεί και του είχαν απονεμηθεί κλιμάκια ευθύνης, καλείται να επιτελέσει μία ενδεχομένως «χρήσιμη», αλλά «απλή» και επαναλαμβανόμενη εργασία.

Για το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν ενταχθεί στο D.R. ακολούθησαν αντίστροφη πορεία και μετακινήθηκαν είτε στις παλιές τους Μονάδες είτε σε άλλες Δ/νσεις της Τράπεζας, αναρωτηθήκαμε τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και γιατί δεν έχουν βγει αντίστοιχες Πράξεις Διοίκησης που να καθιστούν αυτές τις μετακινήσεις ορατές και διαφανείς προς κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο. Ο κ. Αρμελινιός μας απάντησε ότι μετακινήθηκαν γιατί τους ζήτησαν άλλες Δ/νσεις και θα εκδοθούν Π.Δ.,  και ο κ. Δίβαρης μας μίλησε για την προκήρυξη θέσεων στο compliance, αλλά και για αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Δ/νση 900 για λειτουργικούς λόγους (παροχή προσβάσεων σε Πληροφοριακά Συστήματα των άλλων Μονάδων, που θα τις συνδράμουν).

Δεν δόθηκε σαφής απάντηση για τις προοπτικές της Διεύθυνσης 900, ενώ δεν αποκλείστηκε η μετακίνηση και άλλων συναδέλφων σε αυτήν. Προς το παρόν δεν τίθεται το θέμα της απόσχισης, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να αποκλειστεί για το μέλλον, κάτι που θα αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

Συνάδελφοι, -ισσες,

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, καθώς όλο και περισσότερο παρουσιάζεται από επίσημα χείλη ως φόβητρο, και η καθημερινότητα των συναδέλφων διαποτίζεται από ένα κλίμα απαξίωσης και αβεβαιότητας, το οποίο δημιουργεί πιέσεις για  «εθελουσία» έξοδο. Η ανασφάλεια της εργασιακής σχέσης γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα για κάθε τραπεζοϋπάλληλο, και όχι μόνο για τους συναδέλφους μέσω «εργολάβου» ή με ατομική σύμβαση, όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, διότι διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο Κανονισμός Εργασίας, αν και παραμένει σε ισχύ, αποδυναμώνεται τόσο αναφορικά με τον αριθμό των εργαζόμενων που καλύπτει όσο στην ουσιαστική εφαρμογή του. Αυτή την πορεία πρέπει να αντιστρέψουμε, με κοινό αγώνα όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.

Το Δ.Σ.