Εργατική Πρωτομαγιά 2024, Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, Απεργούμε

Ιλιγγιώδη κέρδη και ρεκόρ 13ετίας καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο δείκτης οικονομικής ανάπτυξης ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης  αλλά η χώρα έχει τους φτωχότερους κατοίκους στην ευρωζώνη!

Ακούγεται παράδοξο αλλά μάλλον ήταν προδιαγεγραμμένο. Η βασική συνταγή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνίσταται α. στο συνεχές ξεζούμισμα των εργαζομένων, β. στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων(όχι όλων) και των τραπεζών με κάθε τρόπο και μέσο γ. στην υποβάθμιση δημοσίων δομών και υπηρεσιών.

Το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά αυξάνονται και οι ανισότητες που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Και προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις έχουν φροντίσει να μας χωρίσουν σε πολλές κατηγορίες, με διαφορετικά κατοχυρωμένα επίπεδα δικαιωμάτων. Σήμερα στην Εθνική Τράπεζα δεν εφαρμόζονται οι υπογεγραμμένες και συμφωνημένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους της (από πρώην συνεταιριστικές τράπεζες, από προγράμματα ΙΚΥ, i-work, μπλοκάκια) και οι εργαζόμενοι μέσω «εργολάβων» αυξάνονται.

Όμως χωρίς συνοχή αγώνας δεν γίνεται! η συνοχή θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας.

Στην φετινή επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απεργούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων (Κλαδική, Επιχειρησιακή, Κανονισμός Εργασίας) σε όλους/ες τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (εργολαβίες/ενοικιαζόμενοι, μπλοκάκια)
  • Άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
  • Καμία εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις

Συνάδελφοι/ισσες,

Τίποτα από όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι δεν χαρίστηκε, τίποτα από αυτά που,  (σωστά) θεωρούμε αυτονόητα δικαιώματά μας – ωράριο, άδεια, κλπ – δεν δόθηκε οικειοθελώς.

Η συμμετοχή μας στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση είναι απαραίτητη. Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά … και χωρίς εμάς αγώνας δεν δίνεται …

Το ΔΣ

Το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου μας, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.,  θα καλύψει για τα μέλη του Συλλόγου μας, το 75% της περικοπής λόγω συμμετοχής στην 24ωρη απεργία.